Hvad skal der ske med din Facebookprofil, når du dør?

Som noget nyt giver Facebook dig mulighed for på forhånd at tage stilling til, hvad der skal ske med din konto, når du dør. Hidtil har det været op til dine familiemedlemmer at bestemme, hvorvidt din Facebookkonto skal slettes permanent eller omdannes til et mindesmærke. Men dette moralske dilemma kan du altså nu selv afgøre.

Sletning af din konto

Hvis du ønsker, at din konto slettes permanent, når du dør, skal du gøre følgende:

  1. Klik på den lille pil øverst i højre hjørne, når du er logget på Facebook.
  2. Klik på Sikkerhed i menuen til venstre.
  3. Klik på Eftermælekontakt
  4. Klik på Anmodning om sletning af konto

Omdannelse af konto til mindesmærke

Der er mange holdninger til det moralske i at omdanne sin Facebookkonto til et virtuelt rum, hvor dine venner og familie kan samles og dele minder om dig. Ikke desto mindre kan dine familiemedlemmer og venner vælge at omdanne din Facebookkonto til et såkaldt mindesmærke efter din død. Hvis du ikke ønsker, at dine efterladte skal omdanne din Facebookkonto til et mindesmærke, skal du på forhånd angive, at kontoen skal slettes ved din død.

facebook-mindesmærke

Når en profil er omdannet til et mindesmærke, vil ordene Til minde om vises ud for personens profil. Afhængig af kontoens privatindstillinger kan personer på vennelisten dele minder på mindesmærkets tidslinje.

Et mindesmærke vises ikke de samme offentlige steder på internettet som en almindelig Facebookkonto. Eksempelvis vises mindesmærker ikke som forslag til personer, du måske kender eller i sammenhæng med annoncering. Der udsendes heller ikke påmindelser om fødselsdage.

Ingen kan logge på en konto, der er omdannet til et mindesmærke. Det er heller ikke muligt at fjerne eller ændre tidligere opslag, billeder og andet indhold, som er delt på mindesmærkets tidslinje. Private beskeder kan heller ikke læses, og personer på mindesmærkets venneliste kan ikke fjernes.

Eftermælekontakt

Du kan udpege en person, der skal administrere din konto, hvis den omdannes til et mindesmærke. Dette kalde en eftermælekontakt og giver personen ret til at:

  • Skrive et fastgjort opslag på din profil
  • Besvare venneanmodninger
  • Opdatere profil- og coverbillede

Du kan også tillade, at eftermælekontakten kan downloade en kopi af det, som du har delt på Facebook. I øjeblikket kan eftermælekontakten ikke at logge på din konto, fjerne eller redigere eksisterende opslag, læse beskeder eller fjerne venner.

Inden du tilføjer en eftermælekontakt, skal du være opmærksom på, at Facebook forbeholder sig ret til at udvide eftermælekontaktens beføjelser, også efter din død. Man kunne eksempelvis forestille sig, at det fremadrettet blev muligt at få adgang til sendte beskeder. Dette kan især være uhensigtsmæssigt, hvis din eftermælekontakt er en person, som du har haft en tæt følelsesmæssigt relation til. Derfor bør du nøje overveje, om du ønsker at udpege en eftermælekontakt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *